Autor:
AHHAA

TÜMRI kutsub külla: Teadlaste Öö ja perepäev 29.09.2023

29.09.2023 toimub rahvusvahelise Teadlaste Öö raames TÜMRI-s perepäev ja etteregistreerimise alusel on avatud töötoad kõikidele huvilistele.

 

Vaata 29.09.2023 toimunud TÜMRI perepäeva järelkaja ja fotogaleriid.

2023 TÜMRI Teadlaste Öö pildid ja kokkuvõte

 

Perepäeva ja Teadlaste Öö programm algab 29.09 pealelõunal kell 14 ja kestab orienteeruvalt kella 17-ni. Uudistada saab tervet maja, sh laboreid, terviserada ja kunstinäitust ning toimub neli erinevat töötuba. Huvilistel on ka võimalik küsida põnevaid küsimusi otse teadlaste käest (info allpool)

 

Maja, terviseraja ja näitusega saab tutvuda terve sündmuse vältel, kuid töötubadesse tuleb ette registreeruda (link iga töötoa juures allpool) ning töötubades osalejate arv on piiratud. Seega, kes kiirem, see osalema saab!

Ürituse sihtgrupiks on terve pere. Pakutakse suupisteid ja karastusjooke. Tulla võib koos laste ja vanavanematega, sõprade ja klassikaaslastega. NB! Jälgi töötuppa registreerumisel konkreetse töötoa vanusesoovitust.


 

KÜSI TEADLASELT

Üleskutse: „Küsi teadlaselt“ raames kutsume kõiki esitama huvipakkuvaid küsimusi, millele meie instituudi teadlased vastust anda võiks osata.

Kõik küsimused vaadatakse läbi, kuid korraldajal on õigus sarnased küsimused grupeerida ja esitada ühine vastus. Kõikidele maailma küsimustele ilmselt vastust anda ei osata, kuid proovime võimalusel lahendused leida.

Küsimusi saab esitada ka kohapeal 29.09.2023 aadressil Riia 23b/2, Tartu (Omicumi maja) kl 14-17, pannes kirjaliku küsimuse selleks ettenähtud kasti.

Küsimuse võib küsida anonüümselt. Soovi korral saab küsija sisestada ka enda nime ja e-posti aadress, kuid see ei ole nõutav.

Vastused ilmuvad TÜMRI kodulehele sündmuse toimumisjärgsel nädalal.

Küsi oma küsimus SIIN!


 

PROGRAMM:

Kell 14 avasõnad (Omicumi hoone aatrium, Riia 23b/2, Tartu)

Kell 14.10-14.55 ringkäik instituudis (näitus, liikumisrada, laborid)

Kell 15.00-16.45 töötoad

 

TÜMRI Teadlaste Öö töötubade info:

NB! Eelteadmised töötubades osalemiseks ei ole vajalikud.

Töötubades kehtib osaluspiirang. Piirarvu täitumisel töötuppa registreeruda enam ei saa.

Paralleelselt toimub kahel erineval kellaajal neli töötuba. Palun arvestage, et kõik neli erinevat töötuba toimuvad kahes grupis (st sama töötuba toimub kaks korda: kl 15 ja kl 16) ja ühel isikul on maksimaalselt võimalik osaleda kokku kahes erinevas töötoas, mis toimuvad erinevatel kellaaegadel.

  • Esimesed töötoad toimuvad kl 15.00-15.45
  • Teine töötubade toimumise aeg on kl 16.00-16.45

 

Töötuba: Mesi ja mikroobid

Mesi on suhkrurikas, aga ka kasulik mikroobidevastane toiduaine. Millised suhkrud teevad mee magusaks? Millised bakterid mees siiski ellu jäävad ja kuidas nad seda teevad? Töötoas analüüsime kromatograafiaga mee suhkrute koostist ja vaatleme mikroskoobis meest leitud baktereid.  

Juhendajad: 
mikrobioloogia kaasprofessor Triinu Visnapuu ja geneetika teadur Anne Menert.


Lisainfo: Sihtgrupp on põhikooli- ja gümnaasiumiõpilased ning teised huvilised. Väiksematele lastele (lasteaed, algklassid) töötuba pigem ei sobi. Lapsel alla põhikooli vanust peab olema kaasas kindlasti saatja. Töötoa piirarv on 16 inimest. Piirarvu ületamisel registreeruda enam ei saa. 

Image
Ülemaailmse mikroobide päeva logo

NB! Osaleja võib soovi korral kodust kaasa tuua uurimiseks väikese koguse mett (pisikeses topsis).

Töötuba toimub ülemaailmse mikroobide päeva tähistamise raames.

Töötuba toimub aadressil Riia 23, ruumis 113


Töötuba toetavad Eesti Mikrobioloogide Ühendus ja CELMS mikroobide kogu.

Tegemist on ülemaailmse mikroobide päeva üritusega. 

Registreeru töötuppa „Mesi ja mikroobid“


 

Töötuba „Kohtumine iseenda mikromaailmaga“

Töötoas kasutame mikroskoopi, et uurida enda põserakke. Vaatame, kus asub rakutuum, mis sisaldab 46 kromosoomi ehk meie DNA-d. Lisaks teeme tutvust ka bakterimaailmaga, mis iga inimesega kogu aeg kaasas käib.

Juhendajad: 
insener Dmitri Lubenets, teadur Henel Jürgens, laborispetsialist Ingrid Kalmre, doktorant Darja Vastšjonok, teadur Signe Värv.

 

Lisainfo: Sobib kõigile alates vanusest 7 aastat. Lapsel alla põhikooli vanust peab olema kaasas kindlasti saatja. Töötoa piirarv on 16 inimest. Piirarvu ületamisel registreeruda enam ei saa.

Töötuba toimub aadressil Vanemuise 46, ruumis 305. 

Vaata juhist, kuidas õige ruum üles leida (PDF)

 

Registreeru töötuppa „Kohtumine iseenda mikromaailmaga“


 

Töötuba: „Äädikakärbsed: väikesed kalliskivid mõistmaks inimest"

Harukordne võimalus piiluda teadlaste müstilisse maailma, kuidas meile kõigile tuttav pisike äädikakärbes aitab avastada ja lahendada bioloogiaalaseid küsimusi. Töötoas vaatleme kuidas neid väikeseid tänuväärseid mudelorganisme kasvatada, uurida, kasutada teadustöös. Lisaks õpime kuidas äädikakärbsed aitavad mõista inimestel esinevaid haigusi, vananemist ja evolutsiooni. Seega tule julgesti ja võta sõber ka kaasa ning tunne end nooremteadlasena. 

Juhendajad: arengubioloogia kaasprofessor Tambet Tõnissoo ja arengubioloogia õppetooli doktorandid.

Image
FlyBase logo

 

Lisainfo: Sobib kõigile alates vanusest 8 aastat. Lapsel alla põhikooli vanust peab olema kaasas kindlasti saatja. Töötoa piirarv on 6 inimest. Piirarvu ületamisel registreeruda enam ei saa.

Töötuba viiakse läbi koostöös rahvusvahelise projektiga:

Image
GSA logo

Projekt: Äädikakärbsel põhineva teaduse ja õpetamise teavitusalgatus Eestis
Kestus: 01.06.2023 - 31.05.2024
 

Töötuba toimub aadresil Riia 23, ruumis 230

NB! Ruum, kus töötuba läbi viiakse on jahe (16 kraadi), palume kaasa võtta sobiva riietuse. Tähelepanu: kodust äädikakärbseid uurimiseks kaasa võtta ei ole lubatud.

Registreeru töötuppa „Äädikakärbsed: väikesed kalliskivid mõistmaks inimest"


 

Töötuba „Uurime DNA-d“

Muudame praktiliste vahenditega iseenda DNA nähtavaks ja räägime interaktiivselt DNA-s peituvatest saladustest. Tutvustame huvilistele laboris kasutatavaid tehnilisi vidinaid, mida saab ka ise järele proovida. Vanusepiirangut ei ole.

Juhendajad: Töötuba viib läbi Rändav bioklass

 

Lisainfo: Vanusepiirangut ei ole. Lapsel alla põhikooli vanust peab olema kaasas kindlasti saatja. Töötoa piirarv on 16 inimest. Piirarvu ületamisel registreeruda enam ei saa.

Töötuba toimub aaderssil Riia 23b/1, ruumis 218

Registreeru töötuppa „Uurime DNA-d“


 

Üritusele registreerudes töödeldakse teie isikuandmeid ainult selle üritusega seotud informatsiooni jagamiseks.
Üritust pildistatakse ja tehtud fotosid kasutatakse instituudi ja valdkonna kodulehtedel ning teistes kommunikatsioonikanalites.  

 

Vaata ka teiste TÜ loodus- ja täppisteaduste valdkonna instituutide programmi Teadlaste Ööl.

Doktorantuur

Karjäärikonverents „Doktorikraadiga uutesse kõrgustesse!“

Geneetika õppepäev

Geneetika õppepäevad

Geneetika õppepäevad on Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi poolt gümnasistidele suunatud praktiline töötuba, kus antakse noortele võimalus tutvuda bioteaduste metoodikate ning eria
MR (fookus all) LT-Tulf-202 (Mariana Tulf)

Teenused ettevõtetele ja teadlastele