Autor:
Andres Tennus

Loodus- ja täppisteaduste valdkond esitas rektorikandidaadiks professor Jaak Vilo

9. veebruaril toimunud loodus- ja täppisteaduste valdkonna nõukogu koosolekul esitati Tartu Ülikooli rektori kandidaadiks professor Jaak Vilo.

Tartu Ülikooli bioinformaatika professor Jaak Vilo tunneb heameelt, et pärast 2002. aastal Eestisse naasmist on ta saanud aidata kaasa kahe eduloo – Eesti geenivaramu ja arvutiteaduse instituudi arengusse ning lüüa selle käigus kaasa ka Delta õppe- ja töökeskkonna loomises. Vilo rõhutab, et Tartu Ülikooli IT-erialad on praeguseks uuel jätkusuutlikul tasemel ja hõlmavad mitut teadusala.

Image
Professor Jaak Vilo

Minu varasem kogemus on aidanud näha ülikooli ja akadeemiliste üksuste arenduse valupunkte. Rektoril on kohustus juhtida ülikooli ning aidata kaasa sellele, et ülikool areneks ja töötaks võimalikult ladusalt ja akadeemiliste väärtuste põhiselt. Suures pildis on aga oluline, et ülikooli tuleks õppima ja töötama häid inimesi, kes toovad uusi ideid ja energiat. Ülikool väärib ka suuremat tunnustust. Teaduse ilmseid, kuid võib-olla keeruliselt seletatavaid suhteid hariduse, ettevõtete ja riigi arenguga peab ühiskonnale paremini selgitama. See tagab ka ülikooli rolli väärtustamise.

Jaak Vilo

Jaak Vilo on sündinud 1966. aastal. Ta lõpetas Tallinna II Keskkooli (praegune Tallinna Reaalkool) ja 1991. aastal Tartu Ülikooli rakendusmatemaatika eriala cum laude. Seejärel siirdus ta Helsingi Ülikooli doktorantuuri, kus kaitses 2002. aastal väitekirja.

Aastail 1999–2002 töötas Jaak Vilo Inglismaal Euroopa Bioinformaatika Instituudis teadurina. 2002. aastal naasis ta Eestisse arendama Eesti geenivaramut ning peatselt valiti ta Tartu Ülikoolis vanemteaduri ja dotsendi ametikohale. Jaak Vilo sai 2007. aastal professoriks ja 2012. aastal Eesti Teaduste Akadeemia liikmeks. Tema haridus- ja teadustegevus on seotud arvutiteaduse ja selle rakendamisega bioloogias ja teistes teaduses, algoritmide ja andmeanalüüsi lahenduste ning avatud taristu ja teenuste arendamisega. Lisaks bioloogia- ja tervisevaldkonnale on ta loonud eesti keelega seotud sõnastike portaale ja panustanud Eesti keeletehnoloogia arendusse. Samuti on ta Eestisse toonud palju välisgrante ja tema juhendamisel on kaitstud 15 doktoritööd. Arvutiteaduse instituuti juhtis Jaak Vilo 12 aastat, aidates kaasa nii ülikooli kui ka kogu Eesti kiirele arengule. Jaak Vilole on antud Eesti Valgetähe III klassi teenetemärk ja Tartu Ülikooli väike medal. Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit autasustas teda 2013. aasta tegija auhinnaga.

Valimiskogu valib rektori valimiskoosolekul 20. aprillil 2023.

MR podcasti salvestuse pilt3 (3.09.2021 Ermo Leuska).jpg

Salvestused (sh inaguratsiooniloengud)

Eesti lipud peahoone ees

JÄRELVAATA: Eesti Vabariigi 106. aastapäeva kontsertaktus

Tartu Ülikooli uue õppe- ja teadushoone võidutöö „Sudoku“

Tartu Ülikooli uue õppe- ja teadushoone arhitektuurse lahenduse võitis töö „Sudoku“